Despre noi

IAR S.A. Brasov este o companie aeronautică de tradiţie cu rădăcini adânci în istoria aviaţiei, activitatea sa începând incă din anul 1925. Reînfiinţată după 1968, a cooperat în principal cu firme occidentale, precum Aerospatiale şi Turbomeca din Franţa, Britten Norman din Marea Britanie. 
 
Din 1970, IAR S.A. Brasov devine unicul fabricant de elicoptere din România, atât militare cât şi civile. Începând cu anul 1978, rămâne singurul fabricant mondial al versiunii militare a elicopterului Puma, al cărui contract de licenţă este semnat în 1974.
 
IAR S.A. Brasov a produs şi livrat mai mult de 360 elicoptere Puma şi Alouette III sub licenţă Aerospatiale (astăzi integrată în compania Airbus Helicopters fosta Eurocopter SAS),830 planoare şi motoplanoare, precum şi 136 avioane uşoare în proprie concepţie.
 
În prezent, IAR S.A. Braşov este o unitate specializată pentru mentenanţă, reparaţii şi reparaţii capitale pentru elicopterele Puma şi Alouette III. 
 
IAR S.A. deţine experienţa, certificările şi deplina capacitate de a dezvolta şi fabrica produse aeronautice.
IAR S.A. Brasov dezvoltă programe de modernizare, efectuează revizii periodice, reparaţii capitale şi încercări la sol şi în zbor; asigură multiple servicii după vânzare:  mentenanţă, piese de schimb şi înlocuiri de echipamente, asistenţă tehnică; şcolarizarea piloţilor şi a tehnicienilor; programme “Follow-on-Support” pentru gama de elicoptere Puma şi Alouette III. 
De asemenea, IAR S.A. este implicată în fabricarea de ansamble, subansamble şi piese pentru diversi producători din industria aeronautică mondială (structuri aeronave, cablaje electrice, ...).
 
Pentru toate produsele sale, IAR S.A. asigură multiple servicii “după – vânzare” pentru a satisface necesităţile clienţilor săi în domeniul mentenanţei, reparaţiilor şi reparaţiilor capitale, de piese de schimb, de şcolarizare a piloţilor şi tehnicienilor, de asistenţă tehnică şi intervenţii service pe teritoriu.
Principalii beneficiari ai elicopterelor Puma şi Alouette III fabricate/ reparate la Braşov sunt: Ministerul Apărării Naţionale (Forţele Aeriene şi Forţele Navale din România), Serviciul Român de Informatii, Ministerul de Interne, Eurocopter (Airbus Helicopters), Denel – Republica Sud-Africană, Forţele Aeriene din E.A.U., Forţele Armate şi Forţele Aeriene din Pakistan, Forţele Aeriene din Sudan (1982-1984), Ministerul Apărării din Coasta de Fildeş, Fortele Aeriene din Liban, Fortele Aeriene din Oman, etc.
Sistemul de Calitate implementat din faza de dezvoltare până la cea de Suport Client este certificat în conformitate cu standardele SR EN ISO 9001:2008 şi SR EN ISO 9100:2010.      IAR SA este un centru de mentenanţă autorizat EASA Part 145 şi pentru fabricaţie în conformitate cu EASA Part 21.